Poszukiwani przedsiębiorcy zainteresowani budową linii produkcyjnej dedykowanej do produkcji spiruliny

Włoski start-up opracował i opatentował, we współpracy z międzynarodową firmą, nową technologię optymalizacji procesu produkcji spiruliny do zastosowań spożywczych. Został stworzony ekologiczny zakład produkcyjny, który pozwala zwiększyć produkcję spiruliny dziesięciokrotnie w stosunku do produkcji z tym samym rozszerzeniem gruntów. Start-up szuka partnerów, którzy mogliby budować nowe linie produkcyjne przeznaczone do produkcji spiruliny, korzystając z technologii oferowanych przez Włochów.

Spirulina jest jednym z najbardziej kompletnych i zbilansowanych naturalnych super pokarmów. Zdefiniowana przez Organizację Narodów Zjednoczonych jako najlepsze alternatywne źródło żywności przyszłości. Spirulina w rzeczywistości ma bardzo wysoką zawartość białka, witamin, minerałów, 8 niezbędnych aminokwasów i beta-karotenu. Ten składnik odżywczy jest odpowiedni dla diet określonych kategorii, takich jak weganie, sportowcy, celiacy itp. Spirulina pozwala również zniwelować wykorzystanie gleby, ograniczyć emisje szkodliwych substancji oraz nie zużywa wody. Ponadto spożywanie spiruliny gwarantuje przyswajanie ważnych ilości białka i zmniejsza potrzebę asymilacji białek pochodzenia zwierzęcego. Oznacza to zmniejszenie zużycia energii i wody niezbędnego do produkcji białek zwierzęcych.

Specyfikacja dla linii technologicznej produkującej spiruline
Produkcja odbywa się poprzez dwie szklarnie o wymiarach 10 metrów x 50 metrów, o łącznej powierzchni 1000 metrów kwadratowych szklarni, znajdujących się na powierzchni około 1500 metrów kwadratowych. W szklarniach znajdują się zbiorniki wykonane ze ścian i dna z wodoodpornej tkaniny z tworzywa sztucznego. Każdy zbiornik może pomieścić 250 000 litrów wody. Szklarnie są pokryte specjalnym pokryciem z polichlorku winylu (PCV) przeciw ultrafioletowi o grubości 200 mikronów. Każda para szklarni jest wyposażona w osprzęt do poruszania się wody, aby zagwarantować odpowiednie dotlenienie.

W nocy szklarnie otrzymują światło z systemu oświetlenia LED w celu ciągłego zasilania procesu fotosyntezy.

W każdej parze szklarni znajduje się automatyczna maszyna do pobierania powietrza i bateria wyciągów wiatrowych, aby ostatecznie obniżyć temperaturę wewnętrzną. Kompost wytwarzany w drodze fermentacji beztlenowej i mieszanka naturalnych soli (fosfor P2O5, azot N i potas K2O) są naturalnymi elementami spiruliny.

Włoska firma poszukuje partnera przemysłowego, który byłby zainteresowany rozwijaniem nowej technologii we własnym kraju i uruchomieniem linii produkcyjnej spiruliny. Włoska firma przekaże technologię i know-how niezbędne do zbudowania systemu i uruchomienia go na podstawie umowy handlowej obejmującej również pomoc techniczną.

 

Dodatkowych informacji udziela:

Tomasz Charkot
tel.:74 64 80 438
e-mail: tomasz.charkot@darr.pl

 

Wszystkich zainteresowanych udziałem w wydarzeniu prosimy o zapoznanie się z:

Regulaminem projektu Enterprise Europe Network

Klauzulą informacyjną RODO

 

 

 

 

logo tpark

Jednostka organizacyjna zarządzana przez

Dolnośląską Agencję Rozwoju Regionalnego S.A.

więcej

Ważne wydarzenia

Akcelerator Innowacji T-Park
Akcelerator Innowacji T-Park.
Climate-KIC
Climate-KIC
oferta usług sieci Enterprise Europe Network
  Oferta usług sieci Enterprise Europe Network
DARR S.A. poszukuje ekspertów z różnych dziedzin specjalizacji
DARR S.A. poszukuje ekspertów z różnych dziedzin specjalizacji

O AGENCJI

DARR S.A zarządza Dolnośląskim Parkiem Technologicznym T-Park.

logo tpark

KONTAKT

ul. Szczawieńska 2,
58-310 Szczawno-Zdrój
tel. (74) 648 04 00
fax. (74) 648 04 17
e-mail: darr@darr.pl
NIP: 886-000-34-33
REGON: P-890004750
KRS: 0000043944
godziny pracy:
pn. - pt. 8.00 - 16.00